Skip to main content
недвижими имоти

Въведените в експлоатация сгради и жилищата в тях намаляват спрямо година по-рано

Жилищните сгради у нас, които са въведени в експлоатация и жилищата в тях намаляват спрямо година по-рано, сочат данни на НСИ.

При непълни данни за София поради смяна на източника на информация за столицата и след спад в областите Пловдив и Варна, предварителните данни на НСИ отчитат спад броя на въведените в експлоатация жилищни сгради и броя на жилищата в тях в цялата страна съответно с 20% и 21,5% спрямо същия период на миналата година. В началото на годината са въведени в експлоатация 1026 жилищни сгради с 3475 жилища в тях и обща площ от близо 275 хил. кв. м.

Въведени в експлоатация жилища и сгради в страната намаляват

Забавянето през първото тримесечие обръща посоката в темповете от 2023 г., когато въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради и жилищата в отчетоха немалък ръст спрямо предходната година.

В София за първото тримесечие на 2024г НСИ публикува данни, които включват само райони Витоша, Възраждане, Красна поляна, Кремиковци, Надежда, Слатина и Студентски. В тези райони са въведени в експлоатация 96 жилищни сгради, жилищата в тях са 548, а общата им площ достига почти 53 хил. кв. м. Средната площ на жилищата в новопостроените сгради в столицата е 96,4 кв.м.

Въведени в експлоатация на жилища и сгради в София намаляват

Информирайте се своевременно за средните цени на жилищата и динамиката при офертите за продажба ТУК. Над 70 хил. прегледани обяви седмично. Актуализация на информацията всяка неделя. Средни стойности и процентно изменения спрямо предходен период.

Макар и по-малък, Пловдивска област също отчита спад на въведените в експлоатация жилищни сгради и на жилищата в тях. 147 жилищни сгради са получили разрешение за ползване с 357 жилища в тях, най-много от които са тристайните – 122 броя. Общо РЗП на въведените в експлоатация сгради е 46,4 хил. кв. м. Сградите са с 28 по-малко спрямо година по-рано, а жилищата в тях намаляват с 39. Общата им площ отбелязва спад от 7,4% на годишна база.

Въведени в експлоатация жилища и сгради в Пловдив намаляват

Значителен спад на въведените в експлоатация жилищни сгради и на жилищата в тях има в област Варна. През първото тримесечие там акт 16 са получили 394 жилища в 108 сгради, което е спад съответно с 41,4% и с 20%. Общата им площ е почти 34 хил. кв. м и намалява с 38,4%. За разлика от Пловдив, във Варна са въведени в експлоатация най-много двустайни жилища – 166 броя. Следват ги тристайните с 136 броя.

Въведени в експлоатация жилища и сгради във Варна намаляват

Вижте как се промениха нивата при издадените разрешения за строеж и започнатото строителство. Данни за първото тримесечие на 2024г. може да намерите ТУК

Ние ползваме бисквитки, за да гарантираме най-доброто преживяване в нашият сайт. Научете повече тук View more
РАЗБРАХ
bg_BGBulgarian