Skip to main content
недвижими имоти

Значителен ръст в цените на жилищата в Южна България

Подобно на Северна България, интересът към недвижимите имоти в Южна България не стихва като според последните данни за оферти на жилища в по-големите населени места, ръстът за последния месец е сходен със средния за страната. За няколко града в региона е регистрирано месечно увеличение на средните цени в размер на над 2%. В следващите диаграми ви представяме поглед върху събраните от нас текущи пазарни данни.

Средната офертна цена на апартамент в Благоевград е 963 евро на квадратен метър, с които градът отбелязва ръст от 0,84% спрямо месец назад и 1,58% спрямо декември на 2023г.

цени апартаменти жилища благоевград

В Пазарджик ръстът за последния месец в цените на имотите е от 0,92%, като средната цена на апартамент към 17.03.2024г. е 878 евро на квадратен метър. За тримесечието увеличението е общо 4,40%, значителна част от които се случват от края на януари месец насам.

цени жилища апартаменти пазарджик

За месец цените на имотите в Кърджали са нараснали с 1,80% и жилищата от тип апартамент се предлагат на средната цена от 847 евро на квадратен метър. Непрекъснатият темп през последните три месеца отчита 4,44% увеличение в средните ценови нива.

цени жилища апартаменти кърджали

Трите града със значителен месечен ръст над 2% са Хасково, Ямбол и Сливен. Само за месец Хасково отбелязва ръст от 2,74% в цените на жилищните имоти, като средната цена на апартамент вече е 900 евро на квадратен метър. В Ямбол апартаменти се предлагат на средно ниво от 993 евро на квадратен метър, което е ръст от 2,27% Увеличението на офертните нива при жилищата в Сливен е 2,63%, като средната цена на апартамент достига 976 евро на квадратен метър. Въпреки сходното поведение на пазара през последния месец, поглеждайки базата от декември 2023г. се вижда, че докато в Ямбол и Сливен темпът е постоянен за периода, то в Хасково увеличението през последния месец, връща офертните стойности в града на нивата от преди нова година.

Цени жилища апартаменти хасково

цени жилища апартаменти ямбол

цени жилища апартаменти сливен

Докато в шестте големи града на страната темпът на нарастване в средните ценови нива се забавя, то по-малките населени места остават  активни и с динамичен ръст. Бихме искали да напомним, че потенциалните купувачи и инвеститори би следвало да вземат предвид уникалните фактори, влияещи върху всеки локален пазар, когато оценяват възможностите.

Информацията се събира на седмичен интервал. За офертна цена се приема последната стойност на обявата за жилища тип-апартамент към момента на съставяне на извадката . **Оферти с площ над 250 кв.м и цена на кв.м над 4000EUR са изведени от сета като се приемат за луксозни имоти. Данните са почистени и подредени, като се прилагат теглови коефициенти според локацията, функционалността на имота и наличие на обзавеждане. Стойностите могат да служат за ориентир при сравнение на различни имоти, но те не вземат предвид множество фактори като година на построяване и други, които влияят върху определянето на цената. Стойностите за един месец понякога може да изглеждат екстремни поради малкия размер на извадката.

Ние ползваме бисквитки, за да гарантираме най-доброто преживяване в нашият сайт. Научете повече тук View more
РАЗБРАХ
bg_BGBulgarian