Skip to main content
недвижими имоти

Пазарът на жилища в зимните курорти на страната

В края на зимата решихме да проучим какво се случва в зимните курорти на страната. Как се промениха офертите на жилища и средните ценовите нива за последната година? Освен точната локация, функционалността и качеството на довършителните работи, от съществено значение във всички курортни дестинации са таксите за поддръжка и управление на имота/ако има такива/, както и наличието на допълнителни услуги и удобства като фитнес, сауна и басейн.

В Боровец за последната година средните офертни цени са се увеличили с малко над 10%. Към 24.03.2024 г. необзаведените апартаменти се предлагат средно на 1320 EUR/m2, докато обзаведените се предлагат средно на 1450 EUR/m2. Предлагането е ограничено, а близостта до столицата поддържа търсенето на високи нива.

средни цени на жилища в Боровец

Друг зимен курорт, към който купувачите проявяват повишен интерес, е град Банско. За разлика от Боровец, тук строителството и съответно предлагането са в по-голям мащаб. За последната година средните цени, на които се предлагат жилищата в него, са 800 EUR/m2 за необзаведени и 900 EUR/m2 за обзаведени жилища, което представлява увеличение от 9,7% спрямо същия период на миналата година.

Средни цени на жилища в Банско

Въпреки отличните условия за зимни спортове и близостта до град Пловдив, най-евтиният от големите зимни курорти е ски курортът Пампорово. За последната година средните ценови нива на офертите за продажба намаляват с почти 6% и в момента са на 680 EUR/m2 за необзаведени апартаменти и апартаменти в строеж и 800 EUR/m2 за апартаменти с изпълнени довършителни работи и обзавеждане.

средни цени на жилища в пампорово

Проследявайте в нашето приложение динамиката в средните ценови нива на жилищата в големите градове ТУК

Информацията се събира на седмичен интервал. За офертна цена се приема последната стойност на обявата за жилища тип-апартамент към момента на съставяне на извадката . **Оферти с площ над 250 кв.м и цена на кв.м над 4000EUR са изведени от сета като се приемат за луксозни имоти. Данните са почистени и подредени, като се прилагат теглови коефициенти според локацията, функционалността, конструкцията на имота и наличие на обзавеждане. Стойностите могат да служат за ориентир при сравнение на различни имоти, но те не вземат предвид множество фактори като година на построяване и други, които влияят върху определянето на цената. Стойностите за един месец понякога може да изглеждат екстремни поради малкия размер на извадката.

Ние ползваме бисквитки, за да гарантираме най-доброто преживяване в нашият сайт. Научете повече тук View more
РАЗБРАХ
bg_BGBulgarian