Skip to main content
Новини

Жилища в Овча Купел, София – анализ на нисък и висок ценови сегмент

Към 30.07.2023г. разглеждаме 1076 активни оферти за жилища в р-н Овча Купел на гр. София. Средната офертна стойност за кв.м. в извадката за района е 1496 EUR/m2, което е с 1,15% ръст спрямо медианата от средата на май.

Нисък ценови сегмент

В ниския ценови сегмент средната стойност на офертите за кв. метър е 1228 EUR. Отчита се спад от 1,29% за последните дванадесет седмици. Коефициентът на вариация в цената на кв.м. е нисък и извадката е сравнително еднородна. Около 83% от офертите са на тристайни и двустайни жилища с превес на тристайните. Трето място заемат четиристайните с дял от 8,29% от сета. Това разпределение е устойчиво за последните три месеца с много малки промени за различните дати в периода на изследване.

В ниския ценови сегмент, наличието на обзавеждане почти не влияе върху средната стойност и медианата на обзаведените и  необзаведените или незавършени жилища са на нивото на средните стойности за сегмента. Често офертите на обзаведени жилища са с по-ниска стойност от тези на необзаведените, тъй като първите са предложения на по-старо и често амортизирано в довършителните си работи строителство или панелно такова. Все пак, за последните три месеца, отбелязваме ръст в цените на обзаведените жилища с около 0,20%, докато при необзаведените и незавършеното строителство се отчита спад от близо 1,5%.

Висок ценови сегмент

Във високия ценови сегмент средната стойност на офертите за кв. метър е 1828 EUR. Отчита се спад от 1,83% за последните дванадесет седмици. Около 85% от офертите са на тристайни и двустайни жилища с превес на тристайните. Трето място заемат едностайните с дял от 5,53% от сета. Това разпределение е устойчиво за последните три месеца с много малки промени за различните дати в периода на изследване.

Типично за данните, представящи жилищния пазар, коефициентът на вариация във високия ценови диапазон е много по-висок от този в ниския ценови диапазон, което е в резултат както на обективни, така и на субективни фактори. Стойностите на квартилите в сета са показани по-долу в диаграмите. Във високия ценови сегмент обзаведените апартаменти са средно с около 320 EUR за кв.м. по-високи от медианата за сегмента. Данните в извадката отчитат, че при необзаведените и незавършени жилища в сегмента, трендът е на понижаване, като за последните три месеца средната им цена се е понижила с 2,20%, докато при обзаведените апартаменти средната цена е с ръст от цели 7,07 %

 

Средни цени на недвижими имоти апартаменти софия овча купел

Средни цени на апартаменти софия овча купел

Ние ползваме бисквитки, за да гарантираме най-доброто преживяване в нашият сайт. Научете повече тук View more
РАЗБРАХ
bg_BGBulgarian