Skip to main content
недвижими имоти

Динамиката на пазара на наеми – тенденциите в София, Пловдив и Варна

By април 22, 2024май 1st, 2024No Comments

Има ли динамика в офертите за наем на жилища в страната? В множество публикации отразихме ръста в офертните стойности при продажбите на жилища от началото на 2024 г. (София, Пловдив, Варна). Днес ще разгледаме дали тенденциите при наемите са сходни с тези при продажбите.

София – От началото на 2024 г. темповете, с които се променят цените на наемите, изостават значително от ръста на жилищата, обявени за продажба. В сравнение с края на 2023 г. наемните нива са намалели с 1,46%, докато при продажбите има ръст от 5,47%. Средният наем за двустайно жилище към 21.04.2024 г. е 565 EUR (намаление от 1,40%). Тристайните се предлагат средно на 852 EUR (увеличение от 0,59%). За същия период броят на офертите за двустайни и тристайни жилища се е увеличил с 25-35%, докато броят на офертите за едностайни, четиристайни и многостайни жилища се е увеличил с 40-50%.

Средни наеми на жилища в София

Пловдив – Подобно на София, ситуацията в Пловдив също показва забавяне на растежа на наемите в сравнение с ръста на продажбите. От началото на годината средните стойности на наемите са намалели с 3,26%, като към 21.04.2024 г. средното ниво за града е 416 EUR. Двустайните жилища се предлагат средно на 386 EUR (намаление от 0,77%), а тристайните апартаменти имат среден наем от 474 EUR. За същия период броят на офертите за тристайни жилища се е увеличил с около 20%, докато броят на офертите за едностайни и двустайни жилища е намалял съответно с близо 20% и малко под 40%.

Средни наеми на жилища в Пловдив

Варна – Макар и с по-бавни темпове, тенденцията при наемите следва тази на продажбите. От началото на годината наемите са нараснали с 3,96%, като към 21.04.2024 г. средното ниво за града е 525 евро. Броят на офертите за отдаване под наем е намалял с близо 20% както за едностайни, така и за двустайни жилища, докато броят на офертите за тристайни апартаменти е останал относително стабилен. Средната наемна цена за двустайни апартаменти е 465 евро (увеличение от 2,88%), тристайни – 597 евро (увеличение от 2,05%), а за едностайни апартаменти е 312 евро (увеличение от 16,5%).

Средни наеми на жилища във Варна

Всяко населено място и подрайон в него имат своята специфична динамика. Свържете се с нас за повече и по-детайлна информация за пазарните предложения за наеми в различни населени места.

Информирайте се своевременно за средните ценови нива при офертите за продажба ТУК. Над 70 хил. прегледани обяви седмично. Актуализация на информацията всяка неделя. Средни стойности и процентно изменения спрямо предходен период.

Информацията се събира на седмичен интервал. За офертна цена се приема последната стойност на обявата за жилища тип-апартамент към момента на съставяне на извадката . **Оферти с площ над 250 кв.м и цена на кв.м над 4000EUR са изведени от сета като се приемат за луксозни имоти. Данните са почистени и подредени, като се прилагат теглови коефициенти според локацията, функционалността, конструкцията на имота и наличие на обзавеждане. Стойностите могат да служат за ориентир при сравнение на различни имоти, но те не вземат предвид множество фактори като година на построяване и други, които влияят върху определянето на цената. Стойностите за един месец понякога може да изглеждат екстремни поради малкия размер на извадката.

Ние ползваме бисквитки, за да гарантираме най-доброто преживяване в нашият сайт. Научете повече тук View more
РАЗБРАХ
bg_BGBulgarian