Skip to main content
недвижими имоти

Пазарът на наеми на жилища в гр. Пловдив, в началото на 2024г.

By януари 30, 2024No Comments

Всеобщото мнение за пазара на недвижими имоти през 2023г. е, че тя положи началото на един по-балансиран пазар, пазар на информирани страни и обмислени решения. На този фон нека видим какво се случва на пазара на наеми в страната. Наблюдаваме ли развитие и повишава ли се активността в предлагането и търсенето на него? Каква е динамиката на промените?

Днес решихме да разгледаме град Пловдив и да проследим движението на основни показатели в него.

Ако в средата на 2023г., предложенията за жилища, които се отдават под наем са били средно седмично 1400бр., то в началото на 2024г. същите са с близо 20% повече и активните оферти са малко над 1700бр. Повишените цени на жилищата, както и множеството закупени с цел инвестиция имоти, които вече завършени и обзаведени, започват излизането си на пазара, са част от обясненията за тази активност.

Жилища под наем Пловдив

Близо 54% от отдаваните под наем жилища са на двустайни апартаменти при среден наем на кв.м. 5,96 EUR / ръст от 9,16% спрямо периода шест месеца назад/. Тристайните жилища заемат 34 % от пазарните предложения при среден наем за кв.м. 4,97 EUR / ръст от 6,42% спрямо периода шест месеца назад/. Четиристайните и многостайните жилища са с ограничено предлагане /едва 4% от всички активни оферти/, но увеличаващият се към тях интерес и комфорт на живот, който могат да предложат, извежда нивата на наемите при тях на по-високи такива. През януари 2024г. същите се предлагат на 5-5,50 EUR за квадратен метър, което е с почти 13% повече от средата на 2023г.

Наеми на жилища Пловдив

Както и при продажбите, пазарът на отдаване на жилища под наем  в различните райони на града е с различна структура, активност и динамика. Добрата транспортна достъпност, състоянието на инженерната инфраструктура и уредената обществена среда правят няколко квартала предпочитани и динамиката на наемния пазар в тях по-изразен. Това са Център, Кършияка, Христо Смирненски, Тракия, Кючук Париж и Младежки хълм. В някои от тях предлагането е увеличено с над 35%

Средни наемни нива за кв.м. в тези райони – Център /5,63 EUR /, Кършияка /5,71 EUR /, Христо Смирненски /6,05 EUR /, Тракия /5,29 EUR /, Кючук Париж /4,99 EUR / и Младежки хълм /6,63 EUR /. Всички от тях отчитат ръст в този показател спрямо средата на 2023г., като най-висок е в Хр. Смирненски – 13,72% и най-нисък в Център – 1,26%

Цени наеми Център Пловдив

Цени наеми Кършияка Пловдив

цени наеми Христо Смирненски Пловдив

цени наеми Тракия Пловдив

цени наеми Кючук Париж Пловдив

цени наеми Младежки хълм Пловдив

За повече и по-детайлна информация за населеното място и район, в които оперирате, свържете се с нас ТУК.

Ние ползваме бисквитки, за да гарантираме най-доброто преживяване в нашият сайт. Научете повече тук View more
РАЗБРАХ
bg_BGBulgarian